Emotie-eter of verleidingseter?
Je eet regelmatig te veel. Na een lange, drukke dag op het werk trek je op de bank een zak chips open. Op een feestje neem je een stuk taart, maar ook de borrelhapjes smaken goed. In de supermarkt loop je nog even langs de chocola om een reep mee te nemen. Elke dag extra snoepen en te veel calorieën binnenkrijgen kan leiden tot gewichtstoename en een enorm rotgevoel.
Emotie-eter of verleidingseter?
Veel mensen die zich herkennen in dit plaatje noemen zichzelf tegenwoordig een emotie-eter. Er verschijnen ook steeds vaker boeken over emotie-eten en hoe je dit probleem kunt oplossen. Maar ben jij wel echt een emotie-eter? Een emotie-eter eet of snoept meer dan hij of zij zou willen om vervelende emoties te onderdrukken. Als je je verdrietig, boos, leeg of eenzaam voelt grijp je naar eten om troost te zoeken. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij moeite hebt met (negatieve) emoties en door te eten of snoepen deze gevoelens dempt. Maar in veel gevallen hebben mensen geen dieperliggende problemen. Ze vinden het alleen heel erg moeilijk om niet te snoepen als ze in verleiding worden gebracht. Als er op een verjaardag hapjes voor de neus staan kunnen ze hier niet van afblijven. Of in de supermarkt slaan ze het schap van de chocola niet over.
Denk jij dat je een emotie-eter bent of twijfel je misschien? Bekijk eens goed in welk van onderstaande profielen jij je meer herkent. Misschien heb je wel veel meer last van verleidingseten. Handig om te weten, want het type eter bepaalt ook de oplossing dat voor jouw succes kan zorgen! Je kunt ook online een test doen om te kijken welk type eter je bent.
De emotie-eter
Je eet meer dan je zou willen als je een negatieve emotie voelt. Je bent bijvoorbeeld boos door iets dat op je werk is gebeurd, en besluit thuis jezelf te troosten met een doos bon-bons. Door te eten zorg je voor demping van het vervelende gevoel. Je eet het gevoel als het ware weg. De vraag waar het draait is natuurlijk waar heb je echt ‘honger’ naar, als je je verdrietig, boos, moe of alleen voelt? Hoe kun je dit vervelende gevoel oplossen, zonder te gaan eten. Heb je behoefte aan een luisterend oor? Aan het uitspreken van de ruzie op werk? rust? Aan waardering? In het antwoord op deze vraag ligt ook de oplossing van het probleem. Samen met een psycholoog of gespecialiseerd diëtist kun je uitzoeken waar jouw eetgedrag vandaan komt en hoe je het kunt oplossen.
De verleidingseter
Je hebt vooral moeite met verleidingen. Feestje, verjaardagen, etentjes en barbecues zijn lastig voor je. Het eten staat binnen handbereik. Het staart je aan en de gastvrouw dringt aan. Het lukt je op zo’n moment niet om nee te zeggen. Je hebt er gewoon echt zin in. In de supermarkt zorgt de geur van versgebakken brood voor een extra aankoop. En op de markt kun je de kibbeling niet laten staan. Tijdens een etentje in het wokrestaurant is de verleiding ook groot om vier keer op te scheppen. Nemen anderen een dessert? Dan jij ook. Herkenbaar? Dan ben jij een echte verleidingseter. Als de kans zich voor doet om lekker te eten, dan zegt alles in jou dat je die kans moet grijpen. Dit komt door onbewuste processen die zich in jouw hoofd afspelen. Samen met een psycholoog of gespecialiseerd diëtist kun je deze processen gaan herkennen en veranderen. Uiteindelijk gaat het jou ook lukken om af en toe nee te zeggen en mate te houden!
(H)erken je eetpatronen
Is het de verleiding die je niet kan weerstaan of wordt het veroorzaakt door negatieve emoties? Zodra je herkent wat het probleem is, kan het probleem ook erkend worden en kun je eraan werken. Eerlijk tegen jezelf zijn is de eerste stap! Mindfulness kan een positief effect hebben op het herkennen van je eetpatronen. Misschien weet je wel of je een emotie-eter of verleidingseter bent, maar heb je het gevoel dat het niet lukt om het probleem aan te pakken. Bij Blue Zones zijn we gespecialiseerd in het herkennen van het probleem en kunnen we je ook helpen bij het vinden van de juiste oplossing. Bel of mail ons als je wilt weten wat Blue Zones voor jou kan betekenen.