Wat is een gezond voedingspatroon?

Terug naar het overzicht

Wat is een gezond voedingspatroon?

Veel mensen hebben vragen over een gezond voedingspatroon. Wat is een gezond voedingspatroon? En hoe kan een gezond voedingspatroon vastgehouden worden? Een gezond voedingspatroon hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Dit hangt namelijk af van de mate waarin men actief is, ritme, allergieën of intolerantie, maar misschien nog belangrijker, met gevoel. Wel zijn er een aantal basisregels waar men vanuit kan gaan.

Regelmaat

Het is belangrijk om regelmaat aan te houden met jouw voeding. Probeer elke dag rond dezelfde tijdstippen de drie hoofdmaaltijden te eten (ontbijt, lunch en diner). Als je regelmatig eet, voorkom je trek/honger waarbij vaak ongezonde producten worden gekozen en je meer eet dan nodig is.

Variatie en tijd

Eet gevarieerd. Dat is belangrijk om bepaalde vitaminen, mineralen en vetten die je lichaam nodig heeft binnen te krijgen. Deze haalt je lichaam namelijk uit verschillende soorten voeding. Neem de tijd om te eten en zorg dat je goed kauwt. Door te kauwen begint je spijsvertering en hierdoor kunnen voedingsstoffen beter opgenomen.

Snoep verstandig, eet een appel

Het is belangrijk om minimaal 2 stuks fruit en 250 gram groente per dag te eten. Dit kan naast de groenten van de avondmaaltijd ook prima tussendoor in de vorm van rauwkost, zoals worteltjes, komkommer, (cherry)tomaatjes, paprika, radijsjes, etc. Probeer zo veel mogelijk groenten vers of uit diepvries te eten. Groenten uit pot of blik bevatten over het algemeen toegevoegd zout en suiker.

Drink voldoende

Drink minimaal 1,5 liter per dag. Thee en koffie (maximaal 4 koppen koffie per dag) zijn ook prima voor de vochtinname. Probeer zo min mogelijk frisdrank te drinken vanwege de suikers die hierin zitten.

Zoutinname

Beperk de zoutinname. Producten waar veel zout in zit zijn kaas, vleeswaren, Maggi, kant-en-klare kruidenmengsels, kant-en-klaar producten, bouillonblokjes, jus uit een pakje, sambal en zoute haring.

Vis

Eet twee keer per week vis, waarvan minimaal één keer vette vis. Vette vissoorten zijn bijvoorbeeld zalm, haring, makreel of sardines. Zalm is belangrijk om vers te eten, de andere soorten kun je ook prima eten uit de diepvries of uit blik. De vetzuren in deze vissoorten verlagen het risico op hart- en vaatziekten.

Tussendoortjes

Tussendoortjes zijn niet voor iedereen nodig. Als je hier wel behoefte aan hebt, kies dan zo veel mogelijk voor gezonde tussendoortjes. Voorbeelden hiervan zijn ongezouten noten, fruit, snackgroenten, zuivel en volkoren producten.

Er zijn dus veel mogelijkheden om tot een gezond voedingspatroon te komen. Ga aan de slag en kijk welk voedingspatroon bij jou past!

Gerelateerde artikelen

Hoe en waarom bouw je spiermassa?

ShareShareTweet

Genoeg beweging zonder sportschool!

ShareShareTweet

Leefstijlcoaching (GLI): wat is het en wat kost het?

ShareShareTweet