Wel aanwezig, niet productief: mentaal verzuim
Aanwezig zijn op het werk maar niks gedaan krijgen. Het overkomt iedereen wel eens. Even bijkletsen met een collega of doelloos staren uit het raam. Als daarna de werkzaamheden weer op worden gepakt, dan is er niets aan de hand. Maar wat als dit lummelen een structurele oorzaak heeft? Wat als je medewerker niet meer gemotiveerd is om zijn of haar werk te doen? Wat als ze de energie niet meer kunnen vinden om aan de slag te gaan? Wat als je medewerker wel lichamelijk aanwezig is, maar totaal niet productief is? Dan spreken we van latent verzuim.
Deze vorm van (mentaal) verzuim komt veel vaker voor dan de meeste werkgevers door hebben. Veel werkgevers richten zich op het reduceren van het ‘normale, reguliere verzuim’. Maar wat als we je vertellen dat zo’n 10 tot 15% van de medewerkers mentaal verzuimt? Zij zijn wel aanwezig op het werk, maar er komt vrijwel niets uit de vingers. Dat dit heel erg veel geld kost, behoeft geen verdere uitleg.
Toch is latent verzuim nog een weinig gehoord begrip dat niet genoeg aandacht krijgt. Dit kan natuurlijk komen omdat het een probleem is dat niet zichtbaar is. Een andere oorzaak is het feit dat veel managers denken dat ze hier simpelweg geen invloed op hebben en dus hun ogen sluiten voor dit probleem in de hoop dat het vanzelf wel overgaat. Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek heeft echter aangetoond dat de oorzaak van dergelijk verzuim heel vaak het verlies van bevlogenheid is. Zodra de passie wegvalt voor het werk, slaat gelatenheid toe. En als je als manager dit niet herkent en er niets mee doet, dan lost het probleem zich nooit vanzelf op.
Wat kun je doen als werkgever of manager?
Signaleren! Bied je medewerkers de mogelijkheid tot zelfreflectie. Dat klinkt misschien een beetje zweverig maar het is van groot belang dat je medewerker continu betekenis kan geven aan zijn of haar werk. Met welk doel doe ik het, wat is mijn bijdrage aan het bedrijf en wat vind ik echt leuk om te doen? Door de bevlogenheid van je medewerker in kaart te brengen hou je de werkende mensen gezond en vitaal. Dit vraagt om investering in je medewerkers.
Het Noordhuis Leefstijlprogramma voor werkgevers
Wat kun je concreet doen als werkgever? Bied je medewerkers op regelmatige basis een moment van reflectie. Hoe staat het met de fysieke en mentale gesteldheid? Ervaren ze klachten en zo ja wat is daarvan de oorzaak? Dit reflectiemoment kun je als bedrijf aanbieden middels een preventief medisch onderzoek (PMO). Noordhuis Leefstijl regelt de PMO. Hiermee bied je je bedrijf en medewerkers heel veel waardevolle inzichten. Blijkt uit het onderzoek dat het risico op latent verzuim bij bepaalde medewerkers verhoogd is? Werk dan samen aan duurzame inzetbaarheid! Door dit onderwerp toe te voegen, krijgt je medewerker een persoonlijk plan van aanpak, waarbij hij samen met de leefstijlcoach en de fysiotherapeut in kaart brengt hoe het er mentaal en fysiek voorstaat en wat er voor hem of haar nodig is om weer vitaal aan het werk te kunnen. Heeft je medewerker hier actieve ondersteuning bij nodig en wil jij als werkgever inzicht in de vooruitgang? Dan kunnen individuele medewerkers ook deelnemen aan vervolgfases die op maat ontwikkeld worden. Hiermee help je hem of haar relatief eenvoudig en tegen niet al te hoge kosten naar een duurzame, gezonde leefstijl. Een echte win-win voor bedrijf en medewerker! Wil je concreet weten wat wij voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem contact met ons op, we gaan graag met je in gesprek!