Alle leefstijlprogramma’s duren 2 jaar en worden volledig vergoed in de basisverzekering. In alle programma’s zijn de leefstijlthema’s:

 • Bewegen
 • Voeding
 • Slapen
 • Stress en ontspannen
 • Gedrag

De thema’s worden op verschillende manieren behandeld. Dat maakt dat het ene programma net iets anders is dan het andere programma.

In Nederland worden 4 programma’s vergoed.

 1. COOL, Coachen op Leefstijl
 2. Beweegkuur
 3. Samen Sportief in Beweging (SSiB)
 4. SLIMMER

Bekijk onderstaande  stellingen zodat je kunt bekijken welke GLI jou het meest aanspreekt. Noordhuis Leefstijl biedt COOL en SSiB.

Welk van de volgende stellingen spreekt jou het meest aan?

Stelling 1:

Ik ben in staat om zelf de regie te nemen op weg naar een gezonde leefstijl. Ik zoek meer kennis over belangrijke onderwerpen die met gezond leven te maken hebben. Met die kennis kan ik mijn persoonlijke doelen stellen. Het programma is dan mijn persoonlijke leefstijlprogramma. Het is maatwerk. Ik vind het daarom fijn om gecoacht te worden door één persoon bij wie ik vertrouwen kan vinden.

Stelling 2:

Ik wil meer gaan bewegen maar ik weet niet goed hoe ik daarmee moet beginnen. Ik zoek daar hulp voor. Het lijkt me leuk om samen met andere deelnemers te sporten. Ik hoop een sport te vinden die echt bij mij past. Naast het sporten vind ik gezond eten erg belangrijk. Ik zoek hulp om gezonde keuzes te maken.

STELLING 1

Eigen regie. Coaching in de groep en individueel.

Dan adviseren we je het COOL leefstijlprogramma te volgen. In dit programma krijg je één begeleider nl. de leefstijlcoach. Je komt in een groep en samen behandel je allerlei onderwerpen op de grote hoofdthema’s Bewegen, Voeding, Slapen & Ontspannen en Gedrag. Naast 16 groepsbijeenkomsten, krijg je ook nog 8 individuele coachingsgesprekken. Je bent zelf in de regie en bepaalt dus ook zelf aan welke thema’s jij extra aandacht wilt besteden.

Het COOL programma is het programma waarin je de meeste kennis op gaat doen op het gebied van gezond leven. Gedrag is een heel belangrijk onderdeel waarbij je zult merken dat veranderen niet eenvoudig is en echt met kleine stapjes gedaan moet worden. De ervaring is dat de groepen intensief met elkaar omgaan en dat er zowel met de coach als met elkaar een vertrouwensband ontstaat. Dit maakt COOL op inhoud het meest complete en veilige programma.

STELLING 2

Intensieve start met sporten en voedingsles. Daarna coaching om het vol te kunnen houden.

Wil je een intensieve start, dan adviseren we je mee te doen met het leefstijlprogramma Samen Sportief in Beweging SSIB.

SSIB is vooral geschikt voor mensen die al een lange tijd niet meer hebben gesport of nog nooit hebben gesport. Ook is het programma geschikt voor mensen die weinig bewegen maar die het graag willen leren. De drempel om naar een sportclub toe te gaan is hoog of je denkt dat je het niet kunt. Juist voor deze mensen is de SSIB heel geschikt. Je gaat samen met de andere deelnemers bewegen. Je zult zien dat iedereen kan bewegen en sporten.

Na 4 maanden ben je lekker aan het bewegen. Misschien heb je al een sport gevonden. Er volgt een volhoudprogramma van 20 maanden waarin je de mensen uit je groep nog 6 keer ziet. Ook krijg je nog 6 gesprekken met de leefstijlcoach. In het volhoudprogramma is alles erop gericht dat je het gezonde gedrag blijft volhouden.

 • Stelling 1 wijst dus vooral naar COOL.
 • Stelling 2 wijst vooral naar de SSIB.

Beweegkuur en SLIMMER zijn eveneens erkende interventies. Hieronder staan de linkjes naar de websites waar je meer kunt lezen over de 4 leefstijlprogramma’s die vergoed worden in de basisverzekering.

Beweegkuur: Home (beweegkuur.nl)

SLIMMER: Home – GGD Noord- en Oost-Gelderland (nogslimmer.nl)

COOL: Het CooL-programma | Expertisecentrum Leefstijlinterventies

SSIB: Samen Sportief in Beweging (SSIB) | Gecombineerde Leefstijl Interventie