Leefstijlcoaching (GLI): wat is het en wat kost het?

De meest gestelde vraag over de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is: Wat kost het?
Ons antwoord is kort: Het kost NIETS mits er aan een aantal voorwaarden is voldaan:
- Je moet gaan naar een erkende leefstijlcoach.
- Je BMI moet hoger zijn dan 30. Als je hart-/vaatziekte of diabetes type 2 hebt (of risico hierop) dan mag je al komen met een BMI tussen 25 en 30.
Gecombineerde leefstijlinterventie
Er zijn sinds 1 jan 2021, 4 programma’s die door de overheid worden erkend en die voor vergoeding in aanmerking komen:
- COOL wat staat voor Coachen op Leefstijl.
- SSIB Samen Sporten in beweging (nieuw !)
- Beweegkuur
- SLIMMER
Alle programma’s zijn goed en houden ongeveer hetzelfde in. Je wordt gecoacht naar een gezondere leefstijl op alle onderwerpen die daarmee te maken hebben, zoals voeding, bewegen. stress, ontspanning, slapen en gedrag. Het programma bestaat uit coaching en dat is leerzaam én leuk om te krijgen.
Bewegen
Hier krijgen we veel vragen over. Zit sporten nou wel of niet in de GLI?
Het is niet de bedoeling van een volledig vergoed programma dat je op kosten van de basisverzekering langere tijd kunt sporten. Het belang van sporten wordt echter wel heel goed gezien. Mensen letterlijk in beweging krijgen, kan op verschillende manieren plaatsvinden. Voor de één is het genoeg om erover te vertellen en een plan te maken waarna de deelnemer zelf gaat bewegen. Voor de ander is dat niet genoeg om de verandering voor elkaar te krijgen. Voor die mensen is de mogelijkheid gemaakt om onder begeleiding van professionals kennis te maken met beweegaanbod.
Zo ziet het eruit binnen de 4 erkende GLI’s:
- SSiB: 8 weken lang 2 x per week een uur sporten met fysiotherapeut en sportaanbieders waarmee een samenwerking bestaat.
- SLIMMER: 26 weken lang 1 x per week een uur sporten met de fysiotherapeut en kennis maken met sportaanbod in de buurt.
- Beweegkuur: Er wordt niet gesport binnen het programma. Met de fysiotherapeut maak je je eigen beweegplan.
- COOL: Er wordt niet gesport binnen het programma maar tijdens de workshops en de individuele coaching maak je zelf je plan en wordt gecoacht in het maken van de goede stappen naar bewegen en sporten.
De leefstijlcoach
De leefstijlcoach moet minimaal een HBO vooropleiding hebben genoten en moet een erkende post-HBO opleiding hebben gevolgd voor leefstijlcoaching. Met die opleiding kom je in het beroepenregister voor leefstijlcoaches (BLCN) en mag je de erkende GLI uitvoeren. Omdat leefstijlcoach geen beschermde titel is, kun je van alles tegen komen in de media. Bekijk dit goed en onderzoek of jouw leefstijlcoach voldoet aan de beroepseisen. Kijk hiervoor op www.blcn.nl
Kosten
Deelname aan de GLI kost NIETS. De GLI wordt volledig vergoed in de basisverzekering ZONDER dat het eigen risico van toepassing is. Dat is omdat de overheid het belangrijk vindt om iedereen dat steuntje in de rug te geven naar een gezonde leefstijl, ter voorkoming van leefstijlaandoeningen.
De GLI bij Blue Zones
De leefstijlcoaches van Blue Zones bieden de COOL interventie en de SSiB, Samen Sportief in Beweging. De declaratie hiervan gaat rechtstreeks naar de zorgverzekeraar dus je ontvangt geen factuur.
Ben je overtuigd? Vraag dan een verwijzing voor de GLI aan je huisarts. Hij/zij kent je het beste en zal je eerlijk aangeven of de GLI bij je past.