Word je dik van koolhydraten?

Terug naar het overzicht

Word je dik van koolhydraten?

In 1972 publiceerde cardioloog Dr. Atkins een boek waarin hij pleitte voor het verminderen van de inname van koolhydraten om zo gewicht te verliezen. Hij bedacht het zogenaamde Atkins-dieet. In zijn studies gebruikte hij zichzelf als testpersoon, Dr. Atkins had zelf namelijk last van overgewicht. En weet je wat, zijn dieet werkte en hij viel af. Tegenwoordig is deze manier van afvallen nog steeds bekend en populair. Een koolhydraat-arm dieet is het verminderen van koolhydraatrijke producten, zoals brood, suiker en pasta. Voordat je begrijpt of dit type dieet wel of niet werkt, vertellen we je eerst iets over koolhydraten zelf.

Wat zijn koolhydraten?
Ons lichaam krijgt energie door de inname van eiwitten, vetten en koolhydraten. Deze laatste is te vinden in onder andere graanproducten, aardappelen, groenten en fruit. Ook veel bewerkte producten, zoals koek, snoep en frisdrank bevatten koolhydraten. Eén gram koolhydraat bevat vier calorieën. Eiwitten leveren dezelfde aantal calorieën, vetten leveren negen gram calorieën per gram. Door het Voedingscentrum wordt geadviseerd om dagelijks tussen de 40% en 70% aan energie uit koolhydraten te verkrijgen. Voor eiwitten is dit advies rond de 10% en voor vetten tussen de 20% en 40%. De adviezen van de verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en vetten zijn er om zo een optimaal mogelijke samenstelling aan voedingsstoffen binnen te krijgen. Ga je dus ergens van minderen is de kans groot dat je een tekort krijgt op bepaalde voedingsstoffen.

Een simpele rekensom
Voordat we iets kunnen zeggen of koolhydraten mijden werkt, vertellen we eerst over afvallen. De werking van aankomen of afvallen is simpel. Als je meer energie binnen krijgt dan de energie die je verbruikt met bewegen, kom je aan in gewicht. Verbruik je meer energie dan dat je binnen krijgt, val je af. Dit sommetje van de inname en verbruik van energie is belangrijk als iemand wil afvallen. Het lichaam herkent niet of je iets gezonds of ongezonds eet, alleen de hoeveelheid energie dit het bevat. Er wordt dus niet herkend of de energie van een banaan afkomstig is of van een gevulde koek. Simpel gezegd, je kan dus aankomen als je alleen maar ‘gezonde’ producten eet maar continue meer energie binnen krijgt dan dat je verbruikt.

Mensen die koolhydraten mijden, vallen over het algemeen goed af. De reden hierachter is vaak dat naast het minderen van de inname van koolhydraten, er vaak ook minder energie binnen komt op een dag. Een koolhydraat-arm dieet wordt niet afgeraden, mits er geen tekorten zijn in voedingsstoffen. Geadviseerd wordt om bewerkte koolhydraten, zoals koek, snoep en frisdrank wel te vermijden. Het woord dieet suggereert overigens dat deze manier van eten een aantal weken gedaan wordt en vervolgens weer als voorheen wordt gegeten. Vaak is het gewichtsverlies daardoor niet blijvend. 90% van de mensen die een dieet volgt, is na een mislukte afvalpoging weer op hetzelfde gewicht of zelfs nog zwaarder dan voor de poging.

Word je dik van koolhydraten?
Om antwoord de geven op de vraag of je van koolhydraten dik wordt: nee. Het eten van koolhydraten zorgt er in principe niet voor dat je dik wordt. Er zijn ook helemaal geen producten waar je van aankomt. Heb je het doel om gewicht te verliezen, kijk dan naar het totaal aantal energie wat je eet en drinkt. Een effectieve manier om blijvend gewichtsverlies te behalen, is het veranderen van de leefstijl. Iets wat goed vol te houden is, waarbij er voldoende gevarieerd kan worden tussen producten en een voor een blijvende verandering zorgt. De leefstijlcoaches van BlueZones gaan samen met jou hiermee aan de slag. Ben jij al Ready?

Gerelateerde artikelen

Hoe en waarom bouw je spiermassa?

ShareShareTweet

Wat is een gezond voedingspatroon?

ShareShareTweet

Genoeg beweging zonder sportschool!

ShareShareTweet