Ben ik overspannen?

Tijdens het ontbijt check je snel even je mail. Ploeterend kom je de dag door. Je wordt continue onderbroken en loopt voor je gevoel achter de feiten aan. Je komt bellend thuis en probeert snel een maaltijd op tafel te zetten. Brengt geïrriteerd de kinderen naar bed, checkt toch nog één keer de mail en ploft vervolgens met de telefoon en een glas wijn op de bank. Met het gevoel dat je te weinig rust hebt om een boek te lezen, te weinig tijd om een vriend te zien en te weinig zin om te sporten, ga je piekerend naar bed. De volgende dag begint hetzelfde weer opnieuw: de eerste blik gaat naar de telefoon op het nachtkastje. Met als resultaat een continue gevoel van stress en het idee dat je tekortschiet. Een dagelijks druk leven geeft je het gevoel van stress, maar wanneer wordt deze stress te veel en ben je echt overspannen?
Wat is stress
Stress is een term uit de bouwwereld, die letterlijk spanning of druk betekent. Hoeveel druk of spanning een soort materiaal kan hebben, bepaalt hoe sterk het bouwwerk is. Bij een te grote druk op bijvoorbeeld een betonnen constructie ontstaan kleine haarscheurtjes. In die zin is stress bij mensen niet anders. Hoeveel druk of spanning kan ons systeem, ons ‘bouwwerk’ hebben? En als de druk te hoog wordt, dan zullen we daarop reageren. Een metalen plaat begeeft het en stort ineens in. Wat doet een mens?
Tot op zekere hoogte is stress heel normaal. Een gevoel van spanning maakt het lichaam klaar voor actie. Dat is helemaal geen verkeerde reactie, zolang deze maar tijdig stopt. We komen in de problemen als de spanning te lang aanhoudt. Met name de dagelijkse beslommeringen of stress op het werk hebben een grote invloed op wat we kunnen incasseren. Bij het dagelijks terugkeren van stress, waar je meestal geen invloed op hebt, loopt de spanning op jouw systeem steeds meer op. Totdat de druk zo hoog is opgelopen dat je het niet langer kunt dragen en als het ware instort. Het lukt niet meer. In dat geval concluderen we dan dat de draaglast groter is geworden dan de draagkracht. De balans is weg. Met andere woorden: je hebt meer te dragen dan je aankunt.
Signalen van overspannenheid
Als iemand langdurig onder spanning staat spreken we van overspannenheid en zullen er ook echte veranderingen ontstaan in het lichaam. De belangrijkste factor is een gevoel van onrust. Onrust is te merken in je spieren waar meer bloed naar toe gepompt wordt. Hierdoor wordt de spierspanning verhoogd wat kan leiden tot hoofdpijn- nek- of rugklachten. Ook je hart gaat sneller kloppen wat kan leiden tot hartkloppingen of een verhoogde bloeddruk. Deze versnelde hartslag kan dan weer leiden tot een gevoel van paniek.
Die onrust die dus in je hele lichaam gaat zitten, zorgt er ook voor dat je steeds meer moeite hebt met goed slapen. Slapeloosheid of een te korte nachtrust zijn absoluut niet goed voor je systeem. Slaap is immers je herstel en als dat niet goed verloopt, dan kom je in een neerwaartse spiraal waar lusteloosheid en gevoelens van depressie niet vreemd zijn.
Voorkom overspannenheid
Al met al is langdurige stress dus een killer. Om te voorkomen dat jouw stress ook echt overspannenheid wordt, is het belangrijk om uit te zoeken wat precies jouw stress veroorzaakt. Dit kun je zelf doen door eens rustig na te denken over je situatie en op te schrijven waar jij gevoelens van stress door krijgt. Wist je bijvoorbeeld dat een ‘mentale sportschool‘ jouw mentale conditie enorm kan verbeteren en leidt tot het verminderen van stress?
Als je hier zelf niet uitkomt kun je ook door middel van onderzoek of een gesprek met een leefstijlcoach jouw situatie onder de loep nemen. Jullie zoeken dan samen uit of jouw draagkracht en draaglast nog in balans zijn, of dat er punten zijn waaraan je kunt werken om weer beter in balans te komen. Misschien is het ‘Set-pakket’ van Blue Zones dan iets voor jou. Binnen dit pakket doen we heel uitgebreid onderzoek naar jouw huidige situatie en maakt een specialistisch team een speciaal op maat gemaakt plan voor jou om de stress aan te pakken en weer in balans te komen!